Ce este declaratia SAF-T?

SAF-T vine de la Standard Audit File for Tax şi a fost preluată şi la noi de ANAF sub denumirea Fisierul Standard de Control Fiscal sau declaraţia 406.
SAF-T este un standard internațional pentru transmiterea electronică a datelor contabile de la întreprinderi către autoritățile fiscale naționale sau către auditori externi. Obligația de raportare SAF-T este în prezent pusă în aplicare într-o serie de țări europene.

SAF-T integrat în Nexus ERP

Nexus ERP realizează automat declaraţia D406 SAF-T utilizând datele operate în mod obişnuit în modulele sale. Nu va trebui să realizăm operaţii ce presupun prelucrări suplimentare: operare date, transferuri, exporturi, importuri, etc.

Tot ce va trebui sa facem este o configurare iniţială a nomenclatoarelor pentru maparea acestora pe structurile ANAF, cum ar fi: completarea codurilor NC8 în Nomenclatorul de articole sau maparea unităţilor de măsura din ERP cu cele din nomenclatorul SAF-T. În continuare, ca şi până acum, va trebui doar să operăm în aplicaţiile Nexus documentele primare.

Am ales să investim efort în integrarea modificărilor pentru declaraţia D406 SAF-T direct în Nexus ERP pentru a beneficia de următoarele avantaje:

  • simplitate şi rapiditate în generarea declaraţiei;
  • reducerea erorilor de operare şi gestionarea mai simplă a eventualelor corecţii;
  • integrarea cu modulul Dosar Contabil şi astfel automatizarea operaţiilor de verificare, semnare şi depunere pe site-ul ANAF.

Verificare stare partener în Lista nominală a contribuabililor mari/mijlocii ANAF

Verificare contribuabil dacă există în Lista nominală a contribuabililor mari/mijlocii administraţi începând cu 01 ianuarie 2022 de către DGAMC actualizată conform prevederilor O.P.A.N.A.F nr. 83/26.01.2022 pentru modificarea şi completarea O.P.A.N.A.F nr. 1.721/29.10.2021.

Implementări recente Nexus SAF-T

Resurse declaratia SAF-T

Vezi mai multe detalii despre declarația 406 sau SAF-T în articolele noastre de blog, noutăți sau documentație online.

Care sunt beneficiile SAF-T?

Auditul fiscal este mult mai simplu și mai puțin costisitor pentru autoritățile fiscale. Scopul final este de a reduce frauda privind TVA. Pe de altă parte, raportarea automată a datelor privind TVA simplifică procesul de raportare pentru companii.

Nexus ERP SAF-T

De când începem să depunem declaraţia D406 SAF-T?

Începând cu Ianuarie 2022 vor trebui să depună noua declaraţie statistică D406 SAF-T marii contribuabili, începând cu Ianuarie 2023 vor începe depunerea contribuabili mijlocii iar începând cu Ianuarie 2025 va veni şi rândul contribuabililor mici.