Ce este TVA?
Acronimul TVA vine de la Taxa pe Valoare Adăugată și este, de fapt, un impozit pe consum, suportat de către consumatorul final al unui bun sau serviciu.
Pe facturile externe vom întâlni denumirea VAT care vine de la Value added tax.
Această taxă are caracter general, este colectată de agenţii economici prin majorarea preţurilor de vanzare cu o cotă (procent) şi vărsată de aceştia la bugetul de stat.
Există o cotă de TVA principală şi una sau mai multe cote reduse care se aplică produselor sau serviciilor considerate a acoperi nevoile de bază ale populaţiei, cum ar fi: alimente, medicamente, transport persoane şi bunuri culturale.
Calculator TVA online
Cu ajutorul acestui instrument online putem atât adăuga TVA şi calcula valoarea cu TVA, cât şi extrage TVA şi afla valoarea fără TVA a unei sume.
Cum utilizăm?
- Introducem Suma şi dacă este cazul selectăm o altă Cotă de TVA (implicit este selectată cota de 19%).
-
În continuare putem adăuga TVA la suma introdusă sau scoate TVA-ul din suma introdusă.
În funcţie de calculul dorit, va trebui să apăsăm unul din cele două butoane: Adaugă TVA sau Scoate TVA. - Căsuţele de mai jos Valoare TVA şi Valoare cu/fără TVA vor fi completate cu sume în funcţie de butonul pe care am făcut click.
- Dacă dorim să calculăm o altă sumă va trebui să reintroducem noua sumă peste cea existentă şi să apăsăm din nou unul din cele două butoane.
Ce cote de TVA există în România ?
- Cota standard de TVA aplicabilă în România este de 19%.
- Cota redusă de TVA 9% : produse alimentare și băuturi (excluse cele alcoolice), servicii de canalizare, livrarea de medicamente de uz uman și veterinar, servicii de catering și restaurant, pesticide și îngrașăminte, distribuirea apei potabile și pentru irigații
- Cota redusă de TVA 5% : produsele eco, la manuale școlare, publicații nepublicitare, servicii turistice, transportul turiștilor cu trenuri sau vehicule istorice, taxele de acces în muzee, evenimente sportive, casele construite în scop social însă mai mici de 120 de metri patrati și cu valori mai mici de 450.000 de lei
Cum extragem TVA dintr-o suma?
Dacă cunoaştem cota de TVA inclusă într-un preţ vom înmulţi preţul cu respectiva cotă şi vom împărţi rezultatul la o sută plus cota.
De exemplu, dacă avem o cota de 19% şi un preţ de 50 lei pocedăm astfel:
50 * 19 / (100+19) = 950 / 119 = 7.98
În continuare, pentru a afla preţul fără TVA va trebui să scădem valoarea TVA din preţul total:
50 - 7.98 = 42.02
Ce este TVA deductibilă şi colectată?
TVA deductibilă este "TVA-ul cumpărat" o dată cu achiziţiile curente de bunuri şi servicii şi pe care îl vom putea deduce din TVA-ul colectat prin decontul de TVA depus periodic la ANAF.
TVA colectată este "TVA-ul pe care l-am vândut" către clienţii noştri o data cu produsele şi serviciile noastre.
Grosso modo, va trebui să virăm către bugetul de stat diferenţa dintre TVA colectată şi TVA deductibilă.
Acesta este şi motivul pentru care această taxa se numeşte Taxă pe Valoarea Adăugată.