Facilități fiscale pentru angajații din agricultură și industria alimentară începând din iunie 2022

| Salarizare | 5241

Vești BUNE pentru angajații din agricultură și industria alimentară!
 
Parlamentul României a adoptat în data de 13 aprilie 2022 Legea 135/2022 prin care se vor acorda facilități fiscale pentru persoanele ce lucrează în domeniile agricultură și industrie alimentară, pe modelul celor acordate angajaților din domeniul construcțiilor. Legea modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.
 
Care este perioada de aplicare?
În perioada iunie 2022 – decembrie 2028 angajații din domeniul agriculturii și cei din domeniul industriei alimentare vor beneficia de facilități fiscale similare celor acordate angajaților din domeniul construcțiilor.
 
Care sunt facilitățile acordate?
Pentru angajații din domeniile amintite s-a stabilit un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentând în medie 17,928 lei/oră.
 
Facilitățile fiscale se vor aplica similar celor din construcții, pentru veniturile brute situate între 3.000 de lei si 30.000 de lei și vor consta concret în:
 
  • Scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%),
  • Scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%),
  • Reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25% -> reducere de 3,75%),
  • Scutirea angajatorului de la plata contribuției asiguratorii pentru muncă.
 
Legat de scutirea de la plata contribuției asiguratorii pentru muncă, această facilitate este diferită față de ceea ce se întâmplă în domeniul construcțiilor. În timp ce în construcții era prevazută o reducere a CAM ( reducere ce nu a fost aprobată de Guvern, întrucât trebuia întocmită o schema de ajutor de stat), în domeniile agricultură și industria alimentară apare de această dată o scutire de la plata acestei taxe.
Rămâne de văzut cum se va aplica acest articol privind scutirea de la plata CAM, probabil în urma unor clarificări ulterioare ale organismelor abilitate.
 
Care sunt condițiile pentru aplicarea facilităților?
Pentru a beneficia de acordarea facilităților, firmele trebuie să îndeplinească o serie de cerințe.
 
Astfel:
1. Activitatea desfășurată de angajatori să se regăsească în următoarea listă de coduri CAEN:
• cod CAEN 01: agricultură:
o 011 cultivarea plantelor nepermanente;
o 012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
o 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;
o 014 creșterea animalelor;
o 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
o 016 activități auxiliare agriculturii și activități după recoltare;
• cod CAEN 10: industria alimentară.
 
2. Angajatorii vor trebui să realizeze o cifră de afaceri din activitățile menționate mai sus de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.
 
  • Pentru angajatorii nou-înființați, respectiv înregistrați la registrul comerțului/înregistrați fiscal începând cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea.
  • Pentru angajatorii existenți la data de 1 iunie 2022 se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrării în cazul celor constituiți /înregistrați în perioada cuprinsă între începutul anului și data de 1 iunie 2022, inclusiv luna în care se aplică scutirea.
  • Pentru angajatorii existenți la data de 1 ianuarie a fiecărui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitățile menționate se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea. Această cifră de afaceri se realizează pe bază de contract sau comandă și acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări, precum și alte activități auxiliare necesare activităților menționate. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv producția realizată și nefacturată.
 
  • Facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână). Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite.
Facilitățile urmează să fie aplicate potrivit procedurii dată prin ordin al Ministerului Finanțelor.
 
 
Clarificări privind asigurările salariaților
  • Salariații vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii care se duce acum la pensia privată obligatorie, însă aceștia vor putea opta pentru continuarea plății la pensia privată printr-o cerere depusă la angajator (procent de 3,75%).
  • Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații vor fi asigurați în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale .
  • Perioadele lucrate în sectorul agricol și în industria alimentară în condițiile prezentei legi constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizația de șomaj.
 
Aplicația de calcul și raportare salarii Nexus Salarii este pregătită pentru a implementa aceste facilități fiscale din domeniul agriculturii și industriei alimentare, imediat ce legea promulgată de Președintele României va fi publicată în Monitorul Oficial.
 

Vă invităm să testaţi în acţiune Nexus Salarii

Mulţumim! Mesajul a fost transmis!
Atenţie! A apărut o eroare la transmisie!
=

Vă rugăm să completaţi formularul de mai jos şi în cel mai scurt timp veţi fi contactat de un reprezentat al Nexus Media.



TAG CLOUD

Securitate ciberneticaGhid de securitateSolutii securitateERPNexusErpMacOSParallelsDesktopConcediuîngrijitorDigitalizareImmFonduri nerambursabileSGRReturoGarantieReturnare0.50 leiNexus ERPMonografie contabilaNote contabile SGRContabilitate SGRSistem garantie returMSPBitdefenderGravityZoneNexus MediaE-facturaFacturareANAFDosar contabilImpozitTaxeSgrSistem garantie returnareRegiuneaNordestCursuriGratuiteAvertizareNotificareConfigurabilProgramabilRetailPlata cardViva walletInstruireCursGratuitImplementareDigitalizareAutomatizarea proceselorOptimizare fluxuriImbunatatirea proceselorScalabilitate si flexibilitateMobilitateRegiuneNordEstStrategiiEvaluareOferta digitalizareInovatieComunicareCustomsoftBaseLinkerIntegrareIndicatori economiciIndicatori finanicariAnaliza economicaFacilitatiFiscaleContribuabiliSAF-TD406DeclaratiiE-FacturaE-TransportSoftware folositCumpărare software folositVânzare software folositCOTE TVATVA5%RESTAURATEMODIFICARE COTE TVADeductibilitateCheltuieliLimitata50%VehiculeImpozit profitScop personalPart-timeTimp partialSalariiNexyshopMagazine onlineMagazine virtualeTVAConversieEfacturaAnafEtransportTransferuriAvizeMagazin onlineEcommerceAgriculturaAlimentaraFinanciareAnuale2021SalarizareCalcul salariiTratamentFiscalSponsorizare2022PiataMuncaUcraineniTichete de masaTichete cadouTichete de cresaTichete culturaleTichete de vacantaSeminariiWebinarPrezentariVenituriImpozitareBon fiscalInventarCpvDividendeProfluoApiAfaceriBeneficiiAvantajeCloudHostingSaasRedeventeSalarizereSomaj tehnicSustinere economicaSaf-tD406SaftVanzareIncasarePlataSfaComenziHrZilieriRevisalSuspendareNorma partialaConstructiiServerSistem de operareWindows 10PontajLegislatieCod fiscalProfitPierdereContabilitateReevaluareImobilizariHotelConcediu odihnaCateringEchipamnte retailMetroEchipamente retail

Programează o prezentare cu un consultant Nexus Media

Doriți mai multe informații?