Începând cu versiunea 23.21 am actualizat declarația 112 valabilă pentru declararea obligațiilor fiscale aferente lunii Noiembrie 2023
Modificările sunt realizate doar în Nexus. Declarația se va putea depune după ce vor fi publicate modificările pe site-ul ANAF.

Principalele modificări:
1. Eliminare scutire CASS pentru salariații care beneficiază de prevederile art. 60 pct. 5 si 7 din Codul Fiscal (construcții și agricultură);
2. Pentru salariații care beneficiază de prevederile art. 60 pct. 2 din Codul Fiscal (IT) se aplică același tratament fiscal ca și pentru salariații care beneficiază de prevederile art. 60 pct. 5 si 7 din Codul Fiscal (construcții și agricultură), adică: plată CAS la cotă redusă (21,25 pentru anul 2023, 20,25 pentru anul 2024), cu opțiune pentru plata contribuției la fondul de pensii administrat privat și scutire impozit DOAR pentru venitul brut de până la 10.000 lei.
3. Facilitățile se acordă pentru un singur contract, acolo unde este funcția de bază.
4. Pentru salariații care optează pentru plată la fondul administrat privat, valoarea CAS nu se mai declară defalcat pe coloanele cu facilități și fără facilități, ci, se declară toată suma pe fară facilități.
5. Raportare informatii referitoare la numarul de zile lucrate in strainatate, numarul de zile lucrate in Romania si veniturl brut obtinut din strainatate DOAR pentru salariații în construcții si agricultură.
Pentru a raporta corect aceste informatii este obligatoriu sa se lucreze cu bonuri de lucru multiple si sa se completeze corect tara pe formatia de lucru.
6. Adăugare tipuri noi de venituri impozabile și neimpozabile ce trebuie declarate in secțiunea E3. De reținut, pentru cadourile în bani sau în natură inclusiv tichete cadou, cf.art.76 alin.(4) lit.a) din CF (neimpozabile) trebuie să se adauge în Nexus un nou tip de venit asimilat salariului.
Important!
Pentru societățile cu salariați în IT recomandăm să se ruleze procedura de calcul Salarii înainte de culegerea datelor în Declarația 112.
La generarea declarației, la opțiunea Activități CAEN, trebuie selectată opțiunea IT (art. 60 pct. 2 CF)
Amintim că, contribuția pentru CAS plătită de către salariații ce beneficiază de prevederile art. 60 pct. 2 din Codul Fiscal (IT) se declară separat, pe cod obligație 488.



La data de 7 Decembrie 2023 a fost rezolvată solicitarea de dezvoltare Actualizare declarație 112 valabilă începând cu declararea obligațiilor fiscale aferente lunii Noiembrie 2023 prin modificarea funcţionalităţilor existente în aplicaţia Nexus ERP, produsul/licenţa Nexus Salarii şi modulul Salarii.

Această modificare de funcţionalitate o veţi putea regăsi şi utiliza în aplicaţie după instalarea update-ului cu numărul 23.21. Acest update este posibil, ca la data prezentei notificări, să nu fie încă disponibil pentru descărcare şi instalare.

Pentru descărcarea update-ului vă rugăm să accesaţi site-ul nostru www.download.nexuserp.ro, iar pentru informaţii privind modul de instalare a unui update vă rugăm să accesaţi articolul din manualul online al aplicaţiei Kit-uri, update-uri şi patch-uri.

| v.23.21 | Nexus Media