Am introdus in Nexus Salarii in cadrul modulului Contracte de munca rapoarte pentru Dosar Parinte cu privire la acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.
Astfel in cadrul rapoartelor am introdus gruparea Rapoarte Dosar parinte:

 • Cerere dosar parinti
 • Declaratie dosar parinti
 • Lista Dosar parinti

  Informatiile la raportul Lista Dosar parinti cu privire la CNP si nume copil/sot/sotie, se culeg din Deduceri personale operate la contractul de munca.
  Daca persoanele respective nu sunt in intretinere, se pot adauga deduceri cu coeficient zero pentru a putea avea date pentru preluare in raport.

  Conform OUG nr. 30/2020, prin care se modifica Legea nr. 19/2020, prevede faptul ca se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia suspendarii cursurilor sau inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.

  Ordonanta defineste notiunea de parinte si stabileste ca beneficiaza de aceste prevederi si reprezentantul legal al copilului cu handicap grav nescolarizat care a optat pentru acordarea indemnizatiei de handicap, doar in conditiile in care activitatea serviciului de zi este suspendata ca urmare a conditiilor meterologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate de autoritatile cu atributii in domeniu. In aceleasi conditii, va beneficia de aceste dispozitii si parintele sau reprezentantul legal care are in ingrijire, supraveghere si intretinere persoana adulta incadrata in grad de handicap grav sau in grad de handicap grav cu asistent personal care beneficiaza de indemnizatie de handicap.

  Prevederile legii nu se aplica persoanelor care se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:

  a) beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului, conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010

  b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere

  c) se afla in concediu de odihna/concediu fara plata

  d) persoana ori sotul/sotia se afla in somaj tehnic, conform art. 52 alin. (1) lit c) din Codul Muncii

  e) celalalt parinte nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit.

  Parintele care doreste sa beneficieze de zile libere platite pentru supravegherea copiilor trebuie sa adrese o cerere angajatorului, cerere care va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca aceste zile libere si nici nu se afla intr-una din situatiile descrise mai sus.


  Angajatorii acorda zilele libere doar daca au fost epuizate optiunile prevazute de reglementarile in vigoare pentru desfasurarea activitatii si cu obligatia asigurarii continuitatii activitatii, prin programe individualizate de lucru, munca in schimburi, munca la domiciliu si telemunca.

  In ceea ce priveste indemnizatia acordata parintilor, aceasta se plateste de angajator si se deconteaza din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale numai pe perioada in care autoritatile competente decid inchiderea respectivelor unitati de invatamant. Angajatorii pot solicita doar decontarea sumelor reprezentand indemnizatia neta, incasata efectiv de parinte.  La data de 10 Aprilie 2020 a fost rezolvată solicitarea de dezvoltare Rapoarte Dosar Parinte prin modificarea funcţionalităţilor existente în aplicaţia Nexus ERP, produsul/licenţa Nexus Salarii şi modulul Salarii.

  Această modificare de funcţionalitate o veţi putea regăsi şi utiliza în aplicaţie după instalarea update-ului cu numărul 20.7.415. Acest update este posibil, ca la data prezentei notificări, să nu fie încă disponibil pentru descărcare şi instalare.

  Pentru descărcarea update-ului vă rugăm să accesaţi site-ul nostru www.download.nexuserp.ro, iar pentru informaţii privind modul de instalare a unui update vă rugăm să accesaţi articolul din manualul online al aplicaţiei Kit-uri, update-uri şi patch-uri.

  | v.20.7.415 | Nexus Media