În contextul adoptării legii prin care bacșișul va fi trecut pe nota de plată în restaurante începând cu 1 ianuarie 2023, au fost facute modificarile necesare în aplicația Nexus Easy Retail - Restaurant, pe versiunea 23.1.
Astfel, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o pre-notă de plată, înainte de a emite bonul fiscal, în care sa fie prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit. Acesta poate avea fie o valoare absolută, fie una procentuală, proporțională cu valoarea consumaţiei.
Ulterior, acesta va fi operat pe bonul fiscal în aplicație de vânzare, fiind evidențiat separat pe bonul fiscal tipărit.

Pași care trebuie efectuați în aplicația Nexus ERP pentru operarea bacșisului din aplicația Nexus Easy Retail sunt:
1. În modulul "Bunuri și servicii - articole", se creează două articole de tip serviciu cu denumirea Bacsis, unul cu unitatea de măsura "Buc", iar cel de-al doilea cu PROC sau PROCENT. Cota de tva de ieșire trebuie să fie 0 (zero) iar în pagina specificații se setează în câmpul "Tip serviciu", tipul de plată pentru bacșis (zilnic, saptamanal sau lunar). Trebuie avută în vedere includerea articolelor într-o grupă de produse vizibilă în aplicația Nexus Easy Retail - Restaurant.
2. În modulul "Balanta de verificare" se creează un analitic intern pentru contul 462. Acest cont urmând a fi utilizat pentru evidența bacșișului.
3. În modului "Bunuri si servicii - conturi" se creează un nou tip de cont, serviciu, având denumirea bacșis. Îl vom face disponibil în modulele "Documente ofertare" iar ca și cont generic și de venit vom trece analiticul creat în balanța de verificare.
4. În modulul "Prețuri de vanzare" se creează o nouă lista de preț pe contul definit anterior și se adaugă în lista de preț produsele configurate cu prețul de vânzare 1.
5. În modulul "Cote de tva" mapam cota 0 din program la casa de marcat pe care o utilizăm.
6. În modulul "Pos-uri", în fereastra de editare a posurilor de vânzare, se alege din lista de conturi din care se face vanzarea și "Prestări servicii". În plus, ne asigurăm că avem setat în câmpul "Mod de tiparire nota plata" una din variantele care permite și "Tiparire libera".

Ulterior, în aplicația Nexus Easy Retail - Restaurant, operăm astfel:
1. Înregistrăm un bon nou.
2. La solicitarea clientului emitem pre-nota aferentă produselor consumate. Aceasta va conţine în plus o rubrică cu bacșisul, în care clientul poate să înscrie suma oferită, procentual, sau valoric.
3. Operăm pe bonul fiscal deschis bacșișul specificat de client. Avem posibilitatea de a specifica din start valoarea (absoluta sau procentuala) a bacșișului și apoi să selectăm articolul de tip bacșis. În acest caz, dacă unitatea de măsură a bacșisului este "PROC" sau "PROCENT", aplicația va calcula automat valoarea procentuală a bacșișului, proporțional cu valoarea consumației. Valoarea bacșișului poate fi modificat și ulterior adăugării lui pe bon, selectând articolul și modificând prețul sau cantitatea.
4. Adăugăm modalitatea de încasare și validăm bonul. Pe bonul fiscal tipărit, pe lângă bunurile vândute/serviciile prestate va fi evidenţiat distinct bacșișul, fiind tipărit ca linie separată. Indiferent de modul în care au fost specificate denumirile articolelele în nomenclatorul (Bacșiș valoric, Bacșiș procentual, etc...), pe bonul fiscal tipărit se va înregistra ca "Bacșiș".

Veniturile din bacșiș pot fi ulterior gestionate din modulul "Venituri bacșiș". Mai multe detalii legate de acest modul gasiti in link-ul:
https://www.nexuserp.ro/noutate/modul-nou-venituri-bacsis/9593

La data de 21 Decembrie 2022 a fost rezolvată solicitarea de dezvoltare Procedura operare bacșiș din aplicația Nexus Easy Retail - Restaurant prin crearea unei noi funcţionalităţi în aplicaţia Nexus ERP, produsul/licenţa Nexus Easy Retail Restaurant şi modulul Bonuri fiscale.

Această funcţionalitate nouă o veţi putea găsi şi utiliza în aplicaţie după instalarea update-ului cu numărul 23.1. Acest update este posibil, ca la data prezentei notificări, să nu fie încă disponibil pentru descărcare şi instalare.

Pentru descărcarea update-ului vă rugăm să accesaţi site-ul nostru www.download.nexuserp.ro, iar pentru informaţii privind modul de instalare a unui update vă rugăm să accesaţi articolul din manualul online al aplicaţiei Kit-uri, update-uri şi patch-uri.

| v.23.1 | Nexus Media