HG nr. 4/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 40 din 13.01.2021, prevede ca Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri a Guvernului, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (...) se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.
Totodată, HG nr. 4/2021 prevede înghețarea, pentru al doilea an consecutiv, precum si mentinerea salariului minim diferentiat pentru studii superioare la valoarea de 2350 lei pana va ajunge la nivelul salariului minim brut pe tara după care va fi eliminat.

Modificarea salariului minim in timpul lunii si nu incepand cu data de 1 a lunii cum a fost pana acum pune probleme privind calculele de impozite si taxe, stagiu de cotizare si alte calcule care se raporteaza la valoarea salariului minim.

Din punct de vedere al calculului de salarii aceasta modificare nu pune probleme, In Nexus Salarii se putea si pana acum modifica salariul negociat in timpul lunii. Pentru aceasta, in modulul Contracte de munca, se introduce decizia de salarizare de modificare salar negociat incepand cu data de 13 ianuarie 2021, in bonul de lucru se adauga doua bonuri de lucru cate unul pentru fiecare salar negociat. Pentru operativitate recomandam sa folositi asistentii din Nexus Salarii pentru generarea in bloc a actelor aditionale, precum si filtrele multiple existente.

Rezumand cele de mai sus:
Salariul minim crește efectiv din 13 ianuarie

 • angajatorii nu sunt obligati să opereze modificarea salariului minim înainte de 13 ianuarie;
 • in modulul Contracte de munca folositi Asistentul pentru generarea in bloc a actelor aditionale
 • in Bonul de lucru creati doua bonuri de lucru, corespunzatoare celor doua salarii negociate
 • in situatia in care aveti versiuni anterioare V21 sa modificati in Optiuni salarii - Setari salarii - Deschide-in tabela de parametri salarii, valoarea salariului minim de 2300 lei incepand cu luna ianuarie 2021

  Raportarea diverselor calcule in legatura cu salariul minim pe economie ca taxa fondului de handicap, stagiu de cotizare pentru concediii medicale in perioada de somaj tehnic, calculul anumitor subventii, plafonarea bazei de calcul pentru concedii medicale, etc se va face luand in calcul pentru luna ianuarie valoarea de 2300 lei.
  In cazul in care legiuitorul va veni cu precizari privind acest aspect, vom face in Nexus ERP modificarile aferente si le vom publica in pagina noutati.


  La data de 15 Ianuarie 2021 a fost rezolvată solicitarea de dezvoltare Modificarea salariului de bază minim brut pe tara garantat in plata conform Hotararii 4/13.01.2021 - 2.300 lei prin modificarea funcţionalităţilor existente în aplicaţia Nexus ERP, produsul/licenţa Nexus Salarii şi modulul Salarii.

  Această modificare de funcţionalitate o veţi putea regăsi şi utiliza în aplicaţie după instalarea update-ului cu numărul urmatoare. Acest update este posibil, ca la data prezentei notificări, să nu fie încă disponibil pentru descărcare şi instalare.

  Pentru descărcarea update-ului vă rugăm să accesaţi site-ul nostru www.download.nexuserp.ro, iar pentru informaţii privind modul de instalare a unui update vă rugăm să accesaţi articolul din manualul online al aplicaţiei Kit-uri, update-uri şi patch-uri.

  | v. urmatoare | Nexus Media