Deoarece în practică apar adesea situații în care câmpurile din definiția unui partener se dovedesc a fi insuficiente sau nu au tipul de dată dorit pentru stocarea anumitor informații, în modulul "Parteneri" din aplicația Nexus ERP (23.18) am creat posibilitatea de a adăuga câmpuri customizate. Acestea pot stoca informații de tip [Text], [Text cu variante predefinite], [Text cu variante predefinite si selectie multipla], [Text cu variante dintr-o interogare SQL], [Text cu variante dintr-o interogare SQL si selectie multipla], [Numeric], [Data] sau [Logic] și pot fi apoi completate în fereastra de editare a partenerilor similar unui câmp obișnuit.
Odată completate, aceste câmpuri pot fi utilizate în diverse zone din program. Amintim doar o parte dintre acestea:
- se pot afișa în fereastra principală a modulului, ca atare sau ca parte a unor câmpuri calculate;
- pot fi incluse în prefiltrările datelor afișate în modul;
- se pot adăuga în rapoarte ca și câmpuri calculate;
- se pot utiliza în funcțiile customizate pentru crearea de avertizări, fluxuri de aprobare, rapoarte, etc.

Configurarea câmpurilor customizate în modulul Parteneri este simplă și nu presupune cunoștințe de programare. Fereastra se deschide prin intermediul butonul "Câmpuri customizate" din opțiunile modulului. Se specifică denumirea câmpului, tipul de dată dorit și numărul de zecimale pentru câmpurile numerice.

În baza de date tabela ce conține câmpurile customizate se numește [parteneri_custom_fields]. Cheia primară este formată din câmpurile [pl_tabel] și [id_tabel], acestea fiind și legătura cu cheia primară a tabelului de bază [parteneri]. Toate câmpurile customizate vor avea prefixul [custom_] și vor avea tipul de dată specificat la adăugare. Implicit câmpurile vor permite NULL, utilizatorul având posibilitatea de a schimba acest lucru, prin setarea unei valori implicite (mai putin pentru cele de tip data). În plus, pentru câmpurile numerice și de tip dată se poate seta intervalul în care trebuie să se încadreze valoarea.

Pentru câmpurile de tip [Text cu variante predefinite] și [Text cu variante predefinite si selectie multipla] este necesară specificarea valorilor posibile, separate prin ";", spre exemplu [Interna;Externa].
Pentru câmpurile de tip [Text cu variante dintr-o interogare SQL] și [Text cu variante dintr-o interogare SQL si selectie multipla] este necesară specificarea interogării SQL care aduce datele pe care dorim să le încărcăm. Pentru [Text cu variante dintr-o interogare SQL] interogarea trebuie să fie de forma "SELECT camp_exemplu AS [denumire] FROM tabel_exemplu" (spre ex: SELECT nume AS [denumire] FROM gestiuni, in cazul in care dorim sa cream un camp custom din care sa alegem o gestiune), iar pentru [Text cu variante dintr-o interogare SQL si selectie multipla], interogarea trebuie să fie de forma "SELECT camp_exemplu AS [custom_ + denumirea campului] FROM tabel_exemplu" (spre ex: SELECT nume AS [custom_nume_gestiune] FROM gestiuni, în cazul în care denumirea câmpului este nume_gestiune).

Atenție: În versiunile anterioare, pentru același scop a existat varianta definirii unor atribute și completarea acestora în pagina [Atribute] din fereastra de editare a partenerului. Acestea s-au dovedit a fi dificil de utilizat în forma în care erau implementate. Câmpurile customizate vin să înlocuiască vechile atribute și vor prelua, în timpul update-ului, valorile acestora, păstrând aceeași denumire.

La data de 25 Septembrie 2023 a fost rezolvată solicitarea de dezvoltare Configurare câmpuri customizate în nomenclatorul de parteneri prin modificarea funcţionalităţilor existente în aplicaţia Nexus ERP, produsul/licenţa Nexus ERP şi modulul Parteneri.

Această modificare de funcţionalitate o veţi putea regăsi şi utiliza în aplicaţie după instalarea update-ului cu numărul 23.18. Acest update este posibil, ca la data prezentei notificări, să nu fie încă disponibil pentru descărcare şi instalare.

Pentru descărcarea update-ului vă rugăm să accesaţi site-ul nostru www.download.nexuserp.ro, iar pentru informaţii privind modul de instalare a unui update vă rugăm să accesaţi articolul din manualul online al aplicaţiei Kit-uri, update-uri şi patch-uri.

| v.23.18 | Nexus Media