Repere în diagnosticarea bunăstării afacerii <br>Principalii indicatori economico-financiari <br> <br>Episodul 1: Buletin de analiză financiară

| Indicatori economico-financiari | 256

Activitatea companiilor, indiferent de structura, modul de organizare și sfera de acțiune a acestora se derulează pe un fond economic dinamic, agresiv și progresiv, marcat de transformări însemnate. Acestea sunt capabile de manifestarea influenței asupra modalității de derulare a proceselor și operațiunilor specifice mediului antreprenorial. În această manieră, a analiza afacerea din punct de vedere economico-financiar devine aspect prioritar pentru ca drumul spre succesul afacerii să fie clar trasat.
Dacă ești deținătorul unei afaceri și te întrebi care este cel mai semnificativ barometru de comensurare a bunăstării economice a activității derulate, ei bine află că unul dintre cele mai importanți parametrii ai evaluării prosperității economice a afacerii tale este setul indicatorilor economico-financiari. Odată cu amplitudinea acestuia crește gradul de evaluare al afacerii și implicit se diversifică paleta de acțiuni concrete pe care trebuie să le aplici pentru optimizarea performanței.
Repere în diagnosticarea bunăstării afacerii. Principalii indicatori economico-financiari. Episodul 1. Buletin de analiză financiară
 
Ce este analiza economică și ce plusvaloare oferă afacerii?
Analiza economico-financiară cuprinde un ansamblu de metode, tehnici, instrumente și mijloace utilizate direcționat și unanim cu scopul conturării unei imagini de ansamblu asupra unui fenomen de natură economică. Aceasta contribuie la conferirea unui nivel calitativ asupra atributului performanței pe fondul vitalității și labilității mediului economic. [1, p. 3]
În mod definitoriu, în afara aplicabilității metodei analizei nu poate fi pus în lumina reflectoarelor conceptul de performanță și implicit optimizarea acesteia.
 
A analiza pentru a performa
Ți-ai pus vreodată întrebarea: Cum pot să cunosc și să previzionez afacerea mea în materie de performanță? Fără echivoc, reușita afacerii tale se află în relație de directă proporționalitate cu devotamentul dovedit pentru analiza constantă a statutului performanței și a poziției financiare. În altă ordine de idei în afară performanței nu poate fi definit succesul, scopul suprem al derulării activității fiind strâns legat de maximizarea acesteia. Dacă țintești obținerea eficacității maxime a afacerii tale, trebuie să ai permanent în vedere realizarea procesului de analiză în strânsă corelație cu atributul performanței financiare. [2]
 
De la general la particular
De la bun capăt, este esențial să cunoști complexitatea procesului de analiză economico-financiară. Pentru a reflecta nivelul de bunăstare al afacerii, îți vom prezenta prin intermediul acestor serii, cei mai importanți indicatori de analiză economico-financiară cu ajutorul cărora poți evalua la orice moment gradul de atingere al nivelului de performanță scontat.
Analiza nu înseamnă doar cifre. Tranziția de la cifre la perspectivă este sprijinul ideal pentru trecerea de la vorbe la fapte. Obiectivele oricărui antreprenor pot fi atinse în jurul indicatorilor economici aspect care contribuie la prosperitatea financiară a afacerii proiectată sustenabil.
Analiza financiară a afacerii tale poate fi privită asemenea celui mai important aspect din viața antreprenorială. Deci, este important să cunoști că există repere generale în realizarea analizei financiare și repere specifice. Iată așadar 6 mari domenii de analiză care necesită o evaluare în urma căruia putem contura imaginea privind performanța și poziția financiară a companiei tale.
 
  • Analiza activității de producție și comercializare
  • Analiza cheltuielilor organizației
  • Analiza rentabilității
  • Analiza situației financiar-patrimoniale a organizației
  • Analiza gestiunii resurselor umane
  • Analiza gestiunii resurselor materiale
Domeniile de analiză enumerate mai sus conferă un grad complex al imaginii diagnosticului financiar al companiei tale. Poate însă părea copleșitor volumul acestuia. Pentru ca întregul proces să nu ți se pară o corvoadă, vom realiza o scurtă sinteză a celor mai importanți indicatori din fiecare categorie enumerată mai sus.
Înainte de a prezenta concret setul de indicatori economico-financiari pentru fiecare dimensiune dintre cele mai sus descrise, te invităm să asimilezi impactul pe care acestea îl manifestă asupra afacerii tale.
 
Analiza activității de producție și comercializare
Adesea, performanța în afaceri este reflectată și de activitatea de producție și comercializare a companiei. Cu siguranță ești suficient de familiarizat cu teorii, practica fiind cea care te pune în reală dificultate. De aceea, iată mai jos câteva sfaturi practice pentru a optimiza activitatea de producție și comercializare. Pentru a te ralia la conceptul de performanță în acest domeniu trebuie să ai în vedere acronimul ORPA: organizarea clară a resurselor firmei, realizarea planificării de producție și comercializare, proiectarea unui fluxuri optime de producție și automatizarea proceselor redundante. Indicatorii specifici analizei activității de producție și comercializare vor face lumină pe cărarea spre optimizarea proceselor.
Analiza cheltuielilor organizației
În viața personală, și cu mai seamă în viața companiei, gestionarea eficientă a cheltuielilor pune bazele sustenabilității și a bunăstării economice. Complexitatea cheltuielilor firmei impune prioritizarea planului managerial în direcția minimizării costurilor și eliminării scurgerilor inutile. Problemele prioritare ale procesului de diagnosticare ale cheltuielilor entității vizează două laturi: analiza cheltuielilor aferente veniturilor precum și analiza eficienței diferitelor categorii de cheltuieli. Nu uita: nu este suficient doar să economisești, este nevoie de conturarea planurilor eficiente pentru minimizarea costurilor care nu sunt de neapărată necesitate.
 
Analiza rentabilității
Dacă te gândești la o modalitate clară de măsurare a eficienței întregii activității derulate de către compania pe care o conduci, acesta este de departe analiza rentabilității. Care sunt indicii prin intermediul căruia se exprimă rentabilitatea? În cadrul materialului viitor vei vedea o gamă largă de indicatori ai rentabilității care reprezenta un real sprijin pentru diagnosticarea eficienței firmei tale. Analiza profitului și măsurarea ratelor de rentabilitate sunt doi piloni fundamentali care pun bazele cadrului de analiză a rentabilității.
 
Analiza situației financiar-patrimoniale a organizației
În situația în care te pândește un eventual dezechilibru financiar, poți să contracarezi amenințarea asupra continuității activității companiei tale prin determinarea ratelor de lichiditate și solvabilitate, analiza structurii surselor de finanțare a companiei, analiza fluxurilor de trezorerie etc. În această manieră, vei putea identifica clar linia de demarcație dintre stabilitate și haos financiar.
 
Analiza gestiunii resurselor umane
Este de netăgăduit locul și rolul resursei umane în cadrul organizațiilor moderne. Probabil cunoști pe deplin valoarea deținută de factorul uman în obținerea performanțelor economico-financiare ale companiei tale. Impactul deținut asupra performanței entității este comensurat la nivelul productivității muncii salariaților, indicator cu valențe remarcabile în analiza diagnostic a companiei. Și nu uita, fără factorul uman, afacerea ta nu poate funcționa în parametrii arondați obținerii performanței.
 
Analiza gestiunii resurselor materiale
Alături de factorul uman, resursele materiale reprezintă bază esențială pentru definirea funcției productive din interiorul entității. Pentru a evalua gestiunea resurselor materiale trebuie să recurgi la analiza dinamicii, structurii și a stării de funcționare a mijloacelor fixe precum și la analiza utilizării mijloacelor fixe și a manierei în care acestea impactează performanțele economice ale companiei tale.
 
Cei mai importanți indicatori financiari ai celor 6 domenii vor fi prezentați în materialele următoare. Așa că, fii cu ochii pe noi pentru a construi cel mai complex set de indicatori economico-financiari care te poate ajuta oricând să evaluezi maniera de îndeplinirea a parametrilor corelația la performanța economico-financiară a activității derulate!
 
 
Referințe principale de informare
[1] C. Gheorghe, ‘Analiza economico-financiară a întreprinderii’, in Universitatea Transilvania din Brașov-Facultatea de Inginerie Tehnologică, 2009.
[2] A. Stanciu, ‘Optimizarea impactului modelelor de contabilitate în analiza economico-financiară a entităților economice din domeniul construcții pentru măsurarea performanței’, Teză de doctorat, Universitatea ,,Valahia” din Târgoviște Iosud – Școala Doctorală de Știinţe Economice şi Umaniste, 2021.
 
 
 


TAG CLOUD

Indicatori financiariAnaliza economicaAnaliză financiarăRata rentabilității comercialeEtvaEfacturaEtransportERPTvaPrecompletatVanzareSfaMagazin onlineErpDigitalizarePluxeeCard tichete de masaCard tichete cadouCard de vacantaCard tichete culturaIndicatori de performantaIndicatori productieDeclaratii fiscaleVector fiscalDeclaratia 394Declaratia 390Declaratia 112Declaratia saf-tAutomatizareIntegrareScalabilitateFlexibilitateSecuritateSpvAnafIntreprinzator privatSemnatura electronicaMfinanteNexusSuccesAfacereTicheteTichete masaTichete vacantaCard ticheteCard turistSodexoUp romaniaEdenredMonografie ticheteMonografie contabila ticheteHorecaRestauranteEficientaSyncapEcommerceMagazine onlineSecuritate ciberneticaGhid de securitateSolutii securitateMacOSParallelsDesktopConcediuîngrijitorImmFonduri nerambursabileSGRReturoGarantieReturnare0.50 leiNexus ERPMonografie contabilaNote contabile SGRContabilitate SGRSistem garantie returMSPBitdefenderGravityZoneNexus MediaE-facturaFacturareANAFDosar contabilImpozitTaxeSgrSistem garantie returnareRegiuneaNordestCursuriGratuiteAvertizareNotificareConfigurabilProgramabilRetailPlata cardViva walletInstruireCursGratuitImplementareDigitalizareAutomatizarea proceselorOptimizare fluxuriImbunatatirea proceselorScalabilitate si flexibilitateMobilitateRegiuneNordEstStrategiiEvaluareOferta digitalizareInovatieComunicareCustomsoftBaseLinkerIndicatori economiciIndicatori finanicariFacilitatiFiscaleContribuabiliSAF-TD406DeclaratiiE-FacturaE-TransportSoftware folositCumpărare software folositVânzare software folositCOTE TVATVA5%RESTAURATEMODIFICARE COTE TVADeductibilitateCheltuieliLimitata50%VehiculeImpozit profitScop personalPart-timeTimp partialSalariiNexyshopMagazine virtualeTVAConversieTransferuriAvizeAgriculturaAlimentaraFinanciareAnuale2021SalarizareCalcul salariiTratamentFiscalSponsorizare2022PiataMuncaUcraineniTichete de masaTichete cadouTichete de cresaTichete culturaleTichete de vacantaSeminariiWebinarPrezentariVenituriImpozitareBon fiscalInventarCpvDividendeProfluoApiAfaceriBeneficiiAvantajeCloudHostingSaasRedeventeSalarizereSomaj tehnicSustinere economicaSaf-tD406SaftIncasarePlataComenziHrZilieriRevisalSuspendareNorma partialaConstructiiServerSistem de operareWindows 10PontajLegislatieCod fiscalProfitPierdereContabilitateReevaluareImobilizariHotelConcediu odihnaCateringEchipamnte retailMetroEchipamente retail

Programează o prezentare cu un consultant Nexus Media

Doriți mai multe informații?