Repere în diagnosticarea bunăstării afacerii. <br> Principalii indicatori economico-financiari.<br> <br>Episodul 3. Buletin de analiză financiară

| Indicatori economico-financiari | 980

Analiza rentabilității

Este foarte bine cunoscut în lumea de business scopul suprem al fiecărui antreprenor: maximizarea averii. Acest deziderat devine posibil doar printr-o afacere rentabilă, a căror indicatori de performanță se situează constant pe panta ascendentului.
 
Dacă te întrebi ce reprezintă rentabilitatea din punct de vedere conceptual, ei bine, aceasta conturează capacitatea unei companii de a obține profit prin utilizarea tuturor factorilor de producție și a capitalurilor, indiferent de sursa de proveniență a acestora. Deci, în jurul conceptului rentabilității se învârte potențialul companiei pentru obținerea de profit. Practic, prin intermediului acesteia se exprimă, într-o manieră cât mai sintetică, eficiența întregii activității derulate de către compania condusă de tine.
 
În manieră practică, rentabilitatea poate fi măsurată prin intermediul profitului și a ratelor de rentabilitate. Acești indicatori redau valoarea absolută a rentabilității (profitul) sau valoarea relativă (pe baza ratelor de rentabilitate).
Astăzi, ne vom opri asupra analizei ratelor de rentabilitate. Astfel, materialul de mai jos îți conferă baza fundamentală pentru aprecierea rentabilității companiei tale prin intermediul ratelor de rentabilitate.
Analiza profitului în valori absolute nu este suficientă pentru a-ți contura o imagine a rentabilității firmei. Întregirea tabloului de analiză a conceptului se realizează în contextul calculului și a interpretării ratelor de rentabilitate. De aceea, prin intermediul acestui material te invităm să pătrunzi în lumea ratelor de rentabilitate, material care te va ghida spre conturarea imaginii asupra profitabilității companiei condusă de tine.
 
Înainte de a ajunge la prezentarea efectivă a ratelor, trebui să delimităm clar la ce se referă, sau cum se definesc, ratele de rentabilitate. Analiza performanței pe baza ratelor de rentabilitate pune în valoare raportul dintre efectele obținute ca urmare a unui efort depus în această direcție. Practic, ratele de rentabilitate pun ,,față în față” o categorie de element patrimonial cu un tip de rezultat obținut. De aici rezultă cea mai mare reprezentativitate a rentabilității companiei pe baza ratelor de rentabilitate. Astfel, în cele ce urmează vom prezenta cele mai semnificative rate de rentabilitate, care, pot pune bazele uneia dintre cele mai reprezentative imagini a profitabilității companiei tale.
 
Tabloul principalelor rate de rentabilitate care te vor ajuta în conturarea imaginii profitabilității afacerii tale poate fi vizualizat în cele ce urmează:
Repere în diagnosticarea bunăstării afacerii. Principalii indicatori economico-financiari.  Episodul 4. Buletin de analiză financiară
Pentru că teoria fără practică nu are valoare...
Pentru ca traseul analizei rentabilității să nu ți se pară anevoios iar asimilarea noțiunilor să fie facilă, îți prezentăm mai jos exemple concrete, de pe terenul practicii cu privire la analiza celor mai importanți indicatori privind ratele de rentabilitate.
 
Analiza ratelor de rentabilitate în cazul companiei Automotive SRL
Pentru ca analiza ratelor de rentabilitate să găsească corespondent în cadrul realității economice, vom considera datele financiare ale companiei Automotive SRL cu obiect de activitate în domeniul fabricării lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză și a elementelor mecanice de transmisie, aferent codului CAEN 3209. Compania a fost ocupanta locului secund raportat la nivelul cifrei de afaceri, printre companiile remarcante în cadrul județului Alba, după o statistică realizată la finele anului 2023. Pe baza datelor financiare preluate prin intermediul site-ului Ministerului Finanțelor vom recurge la analiza a 3 rate de rentabilitate definitorii pentru analiza performanței afacerii într-un interval de 5 ani, și anume anii 2019-2023. Iată mai jos rezultatele analizei efectuate.
 
Rata rentabilității economice la Automotive SRL
Repere în diagnosticarea bunăstării afacerii. Principalii indicatori economico-financiari.  Episodul 4. Buletin de analiză financiară
Rata rentabilității economice în cazul companiei analizate face trimitere la procentul sau gradul în care activul total al firmei generează profit exprimat în valori nete. Ținând cont de particularitatea pozitivă a activelor totale, precum și a profitului net, trendul înregistrat de rata rentabilității este unul pozitiv în intervalul de analiză, aspect favorabil pentru optimizarea performanței companiei. Cea mai mică rată înregistrată este identificată în anul 2020, aspect motivat pe seama conjuncturii nefaste economice dictată de perioada pandemică (scăderea cererii și implicit a ofertei, apariția șomajului tehnic etc.), profitul net înregistrând cea mai mică valoare. În intervalul 2022-2023 se înregistrează un alt punct de regres al ratei de rentabilitate economică, aspect justificat pe fondul efectelor perioadei postpandemice generat asupra întregului mediul de afaceri autohton (perioada dificilă de redresare sau relansare a activității economice după colapsul sanitar). Foarte important este aspectul aprofundat al analizei ratei. Acesta implică analiza factorială prin studiul distinct asupra factorilor principali de influență ai ratei rentabilității economice.
 
Rentabilitatea financiară la compania Automotive SRL
Repere în diagnosticarea bunăstării afacerii. Principalii indicatori economico-financiari.  Episodul 4. Buletin de analiză financiară
Rata rentabilității financiare, raportat la compania Automotive SRL arată maniera în care profitul net este generat pe seama capitalului propriu sau procentul în care capitalul propriu este generator de profit. Remarcăm din nou sincopa valorică înregistrată de rata rentabilității financiare în intervalul 2019-2020, care corespunde cu manifestarea plenară a efectelor negative generate asupra economiei ca urmare a crizei de Covid-19. Indicatorul înregistrează un trend ascendent în intervalul 2021-2022, aspect favorabil pentru entitatea analizată, indicând o ușoară creștere a nivelului profitului net. Rata se menține pozitivă, urmând însă un trend descendent pentru intervalul 2022-2023, aspect motivat de factorii perturbatorii care intervin în structura economiei ca urmare a efectelor dezechilibrului economic generat de criza pandemică alături de efectele sale postpandemice.
 
Rata rentabilității comerciale la Automotive SRL
Repere în diagnosticarea bunăstării afacerii. Principalii indicatori economico-financiari.  Episodul 4. Buletin de analiză financiară
 
Rata rentabilității comerciale oferă direcții cu privire la maniera de generare a profitului net pe seama cifrei de afaceri. La fel ca în cazul celorlalte două rate, indicele înregistrează valori pozitive, aspect care este favorabil pentru entitate sugerând o bună reprezentativitate a cifrei de afaceri în profitul net. Asemenea celor două rate analizate, sesizăm o sincopă în intervalul 2019-2020, aspect justificat pe seama factorilor perturbatorii generați de criza pandemică.
Putem observa faptul că în cazul tuturor celor 3 indicatori analizați, se identifică o tendință generalizată pozitivă, aspect care denotă o gestiune corectă a companiei în vederea optimizării performanței activității derulate. Nu putem însă să omitem faptul că intervalul de analiză este marcat de o serie de evenimente perturbatorii, precum este criza pandemică, perioada postpandemică și războiul ruso-ucrainean care au manifestat impact asupra indicatorilor de eficiență economică a tuturor companiilor din cadrul mediului de afaceri autohton.
 
La final…Tips&Tricks
De ce este important să calculezi indicatori de profitabilitate? Iată mai jos 4 motive esențiale:
1. Pentru a avea o imagine clară asupra performanței activității companiei tale;
2. Pentru a lua decizii bazate pe date concrete, raportat la realitatea economică a afacerii tale;
3. Pentru a identifica oportunitățile de creștere;
4. Pentru a vedea exact slăbiciunile sistemului de management al performanței și a veni cu soluții de eliminare a acestora.
 
Autor (Botar Claudia-Florina)
 
Referințe principale de informare
C. Gheorghe, Analiza economico-financiară a întreprinderii, in Universitatea Transilvania din Brașov-Facultatea de Inginerie Tehnologică, 2009.
N. Balteș, M. Pavel, Study on the influence of rentability rates on the financial equilibrium, Conferința "Contabilitatea şi auditul în condiţiile globalizării: realităţi şi perspective de dezvoltare", Chişinău, Moldova, 19-20 aprilie 2018.
A. Tcaci, N. Tcaci, Aspecte de analiză a performanțelor economico-financiare ale întreprinderii, Conferința "Paradigme moderne ale economiei şi antreprenoriatului inovativ", Chișinău, Moldova, 3-4 noiembrie 2017.
 
 


TAG CLOUD

Reges onlineSalarizareInspectiamunciiPayrollHRRevisalGestionareEFacturaFarmacieSaftDeclaratia406ErpAnaf2025Indicatori financiariAnaliza economicaAnaliză financiarăRata rentabilității comercialeEtvaEfacturaEtransportERPTvaPrecompletatVanzareSfaMagazin onlineDigitalizarePluxeeCard tichete de masaCard tichete cadouCard de vacantaCard tichete culturaIndicatori de performantaIndicatori productieDeclaratii fiscaleVector fiscalDeclaratia 394Declaratia 390Declaratia 112D394SAF-TD112AutomatizareIntegrareScalabilitateFlexibilitateSecuritateSpvAnafIntreprinzator privatSemnatura electronicaMfinanteNexusSuccesAfacereTicheteTichete masaTichete vacantaCard ticheteCard turistSodexoUp romaniaEdenredMonografie ticheteMonografie contabila ticheteHorecaRestauranteEficientaSyncapEcommerceMagazine onlineSecuritate ciberneticaGhid de securitateSolutii securitateMacOSParallelsDesktopConcediuîngrijitorImmFonduri nerambursabileSGRReturoGarantieReturnare0.50 leiNexus ERPMonografie contabilaNote contabile SGRContabilitate SGRSistem garantie returMSPBitdefenderGravityZoneNexus MediaE-facturaFacturareANAFDosar contabilImpozitTaxeSgrSistem garantie returnareRegiuneaNordestCursuriGratuiteAvertizareNotificareConfigurabilProgramabilRetailPlata cardViva walletInstruireCursGratuitImplementareDigitalizareAutomatizarea proceselorOptimizare fluxuriImbunatatirea proceselorScalabilitate si flexibilitateMobilitateRegiuneNordEstStrategiiEvaluareOferta digitalizareInovatieComunicareCustomsoftBaseLinkerIndicatori economiciIndicatori finanicariFacilitatiFiscaleContribuabiliD406DeclaratiiSAFTE-FacturaE-TransportSoftware folositCumpărare software folositVânzare software folositCOTE TVATVA5%RESTAURATEMODIFICARE COTE TVADeductibilitateCheltuieliLimitata50%VehiculeImpozit profitScop personalPart-timeTimp partialSalariiNexyshopMagazine virtualeTVAConversieTransferuriAvizeAgriculturaAlimentaraFinanciareAnuale2021Calcul salariiTratamentFiscalSponsorizare2022PiataMuncaUcraineniTichete de masaTichete cadouTichete de cresaTichete culturaleTichete de vacantaSeminariiWebinarPrezentariVenituriImpozitareBon fiscalInventarCpvDividendeProfluoApiAfaceriBeneficiiAvantajeCloudHostingSaasRedeventeSalarizereSomaj tehnicSustinere economicaSaf-tD406IncasarePlataComenziHrZilieriSuspendareNorma partialaConstructiiServerSistem de operareWindows 10PontajLegislatieCod fiscalProfitPierdereContabilitateReevaluareImobilizariHotelConcediu odihnaCateringEchipamnte retailMetroEchipamente retail

Programează o prezentare cu un consultant Nexus Media

Doriți mai multe informații?