Recuperarea pierderilor din profiturile obținute în următorii 7 ani fiscali

| ERP | 2329

Codul fiscal

Profitul unei companii este, practic, un profit impozabil, se arată în Codul fiscal, în timp ce rezultatul fiscal negativ este o pierdere fiscală. Mai precis, companiile datorează impozitul în cotă de 16% numai dacă au avut profit.

Codul fiscal prevede că pierderea anuală, stabilită prin declarația de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.


Registru de evidență fiscală

Pentru determinarea rezultatului fiscal, contribuabilii sunt obligați să întocmească un registru de evidență fiscală, ținut în formă scrisă sau electronică.

Potrivit Codului fiscal, rezultatul fiscal se calculează cumulat de la începutul anului fiscal ca diferență între veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. De asemenea, la stabilirea rezultatului fiscal se iau în calcul și elemente similare veniturilor și cheltuielilor, precum și pierderile fiscale.

Printre veniturile neimpozabile prevăzute de Codul fiscal se numără, de exemplu, dividendele primite de la o persoană juridică română, sumele colectate pentru îndeplinirea responsabilităților de finanțare a gestionării deșeurilor, sumele primite ca urmare a restituirii cotei-părți din aporturile acționarilor/asociaților, cu ocazia reducerii capitalului social, sau veniturile reprezentând creșteri de valoare rezultate din reevaluarea mijloacelor fixe, a terenurilor, a imobilizărilor necorporale.


Pierderea din anul 2018 se stabilește prin intermediul declarației

Cheltuieli deductibile sunt considerate, în esență, cele pentru desfășurarea activității economice și cele cu salariile sau asimilate salariilor. Însă există și cheltuieli cu deductibilitate limitată, cum ar fi cheltuielile de protocol, cheltuielile sociale sau cheltuielile cu dobânzile.

Firmele care au fost plătitoare de impozit micro și care anterior au avut pierdere fiscală aplică regula recuperării în șapte ani din momentul în care revin la regimul impozitării profitului. Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între anul înregistrării pierderii fiscale și limita celor 7 ani.

Pierderea din anul 2018 se stabilește prin intermediul declarației de impozit pe profit. Asta înseamnă că firmele care anul trecut n-au avut profit sunt obligate oricum să depună declarația 101 până la data de 25 martie 2019. Exceptie fac persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă cu lichidare, si au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la data depunerii situațiilor financiare, în timp ce persoanele juridice care se dizolvă, în cursul anului fiscal, fără lichidare, au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile.


Exercițiu financiar diferit de anul calendaristic

Altă excepție este reprezentată de firmele care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, acestia au obligația să depună declarația privind impozitul pe profit până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat.

Impozitul pe profit trebuie aplicat de către companiile care au realizat o cifra de afaceri anuala de peste 1 milon de euro, sau,de către microfirmele care au optat pentru aplicarea regimului impozitării profitului si care au capitalul social de minimum 45.000 de lei și cel puțin doi salariați.

Sursa: Codul Fiscal cu normele de aplicare actualizat 08.02.2019




TAG CLOUD

NexusErpMacOSParallelsDesktopConcediuîngrijitorDigitalizareImmFonduri nerambursabileSGRReturoGarantieReturnare0.50 leiNexus ERPMonografie contabilaNote contabile SGRContabilitate SGRSistem garantie returMSPBitdefenderGravityZoneNexus MediaE-facturaERPFacturareANAFDosar contabilImpozitTaxeSgrSistem garantie returnareRegiuneaNordestCursuriGratuiteAvertizareNotificareConfigurabilProgramabilRetailPlata cardViva walletInstruireCursGratuitImplementareDigitalizareAutomatizarea proceselorOptimizare fluxuriImbunatatirea proceselorScalabilitate si flexibilitateMobilitateRegiuneNordEstStrategiiEvaluareOferta digitalizareInovatieComunicareCustomsoftBaseLinkerIntegrareIndicatori economiciIndicatori finanicariAnaliza economicaFacilitatiFiscaleContribuabiliSAF-TD406DeclaratiiE-FacturaE-TransportSoftware folositCumpărare software folositVânzare software folositCOTE TVATVA5%RESTAURATEMODIFICARE COTE TVADeductibilitateCheltuieliLimitata50%VehiculeImpozit profitScop personalPart-timeTimp partialSalariiNexyshopMagazine onlineMagazine virtualeTVAConversieEfacturaAnafEtransportTransferuriAvizeMagazin onlineEcommerceAgriculturaAlimentaraFinanciareAnuale2021SalarizareCalcul salariiTratamentFiscalSponsorizare2022PiataMuncaUcraineniTichete de masaTichete cadouTichete de cresaTichete culturaleTichete de vacantaSeminariiWebinarPrezentariVenituriImpozitareBon fiscalInventarCpvDividendeProfluoApiAfaceriBeneficiiAvantajeCloudHostingSaasRedeventeSalarizereSomaj tehnicSustinere economicaSaf-tD406SaftVanzareIncasarePlataSfaComenziHrZilieriRevisalSuspendareNorma partialaConstructiiServerSistem de operareWindows 10PontajLegislatieCod fiscalProfitPierdereContabilitateReevaluareImobilizariHotelConcediu odihnaCateringEchipamnte retailMetroEchipamente retail

Programează o prezentare cu un consultant Nexus Media

Doriți mai multe informații?