Măsuri de facilitare a accesului pe piața forței de muncă pentru cetățenii ucraineni
| Salarizare
| 1617
Conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei a determinat un aflux masiv de cetățeni ucraineni pe teritoriul țării noastre. Deși majoritatea lor se afla în tranzit, un procent semnificativ a rămas, fapt ce a determinat Guvernul să adopte o serie de măsuri suplimentare de sprijin pentru această categorie de cetățeni. Pe lângă nevoile obișnuite de cazare și hrană, aceștia vor avea acces la mai multe măsuri de sprijin și asistență umanitară, la educație și la servicii de asistență medicală, conform unei reglementări speciale adoptate prin Ordonanța de Urgență nr. 20 din 7 martie 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 231 din 8 martie 2022.
Aceasta ordonanță reglementează și condiții excepționale pentru angajarea cetățenilor ucraineni, măsuri care derogă de la regulile obișnuite aplicabile accesului la muncă.
În mod obișnuit, cetățenii străini care vor să lucreze în România trebuie să îndeplinească o serie de condiții specifice, între care obținerea unui aviz de angajare anterior începerii activității, încheierea contractului individual de muncă, obținerea vizei de lungă ședere în scop de muncă, fiind necesare documente și formalități specifice (precum nivelul salarial, un anumit nivel al veniturilor, respectarea contingentului aprobat anual pentru lucrători străini, obținerea unui număr de identificare fiscală).
Ordonanța stabilește la articolul VI reguli speciale pentru încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni. Astfel:
cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare.
cetățenilor ucraineni li se prelungește dreptul de ședere în scop de muncă potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, fără obligativitatea obținerii unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă.
încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni, care provin din zona de conflict armat din Ucraina, care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate necesare ocupării unui loc de muncă, se poate realiza, pentru o perioadă de 12 luni cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza declarației pe propria răspundere a acestora că îndeplinesc condițiile de calificare profesională și experiență în activitate necesare ocupării locului de muncă pe care urmează să fie încadrați și nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României.
Prevederile de mai sus nu se aplică în cazul cetățenilor ucraineni proveniți din zona de conflict armat din Ucraina, care doresc să acceadă la ori să exercite în România, în mod independent sau ca salariat, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar și arhitect sau una din profesiile prevăzute la anexele nr. 2,4 și 8 din Legea nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare.
Cetățenii ucraineni angajați în condițiile prezentei Ordonanțe de urgență au acces la sistemul asigurărilor pentru șomaj, la măsurile de prevenire a șomajului și la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, acordate în urma înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în condițiile stabilite pentru cetățenii români de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru utilizatorii licenței Nexus Salarii, persoanele din Ucraina vor fi înregistrate astfel:
se introduc datele referitoare la numele si prenumele salariatului
în câmpul CNP/NIF vom alege NIF
în câmpul CNP/Pasaport vom înregistra în primă etapă seria si numărul pașaportului, până la obținerea CNP/NIF
în câmpul Act identitate vom completa datele pașaportului
nu vom completa câmpul Apatrid,
pentru câmpul Tip cetatenie vom alege Non-U.E.
în câmpul Cetatenie vom alege Ucraina,
în câmpul Tara de domiciliu vom alege România în cazul în care persoana deține o adresă de domiciliu provizoriu din România, sau Ucraina în absența unui domiciliu provizoriu în România.
pentru câmpul Localitate vom alege din listă localitatea de domiciliu din România sau vom adăuga localitatea de domiciliu din Ucraina,
vom completa celelalte câmpuri privitoare la adresa de domiciliu.
După completarea câmpurilor de mai sus vom salva datele introduse prin acționarea butonului Salvez din meniul de sus.
După această operațiune se va activa câmpul Tip autorizatie din tabul Salariat din fereastra de editare a datelor personale ale angajatului. Pentru acest câmp vom alege din listă varianta Exceptie după care vor acționa din nou butonul Salvez.
În vederea depunerii declarației D112, în momentul în care se obțin informațiile referitoare la CNP/NIF, utilizatorul va reveni asupra datelor completate pentru salariatul în cauză în câmpul CNP/Pasaport.