Episodul 3 - Depunerea declarațiilor fiscale obligatorii in funcție de vectorul fiscal al companiei
| Legislatie
| 1166
Adeseori, pe drumul antreprenoriatului, este nevoie să faci mici popasuri pentru a te asigura de asimilarea completă și corectă a informațiilor de care ai nevoie pentru atingerea liniei de finish. Acesta este cel de-al treilea popas din seria intitulată Ghidul antreprenorului avizat în materie de întocmire și depunere a declarațiilor fiscale cu caracter obligatoriu. Dacă primele două opriri au tratat aspecte legate de procedura de obținere a dreptului de transmitere electronică a declarațiilor fiscale precum și aspecte legate de rol, periodicitate de depunere și maniera de transmitere a formularelor fiscale, ultimul popas se rezumă la situațiile specifice care impun completarea și depunerea acestora.
Pe scurt!
Care este principalul factor de care trebuie să țin cont atunci când depun formularele fiscale?
Ce este vectorul fiscal?
Cum pot să aflu informațiile complete privitoare la componența vectorului fiscal al companiei?
Există câteva repere de care să țin cont pentru a mă ghida în depunerea declarațiilor fiscale?
Cum pot mixa elementele vectorului fiscal în așa fel încât să am un tablou complet al declarațiilor fiscale necesare de completat și de transmis către ANAF?
Concluzie
Care este principalul factor de care trebuie să țin cont atunci când depun formularele fiscale?
Există o serie de particularizări funcție de care se depun anumite declarații fiscale cu caracter obligatoriu. Într-o oarecare manieră, toate acestea se rezumă la caracteristicile vectorului fiscal al companiei. De asemenea, trebuie să ții cont în permanență de modificările care apar la nivelul structurii și a fondului declarațiilor fiscale.
Ce este vectorul fiscal?
Dacă te întrebi la ce se referă vectorul fiscal, ei bine, află că acesta cuprinde informații punctuale privind totalitatea obligațiilor fiscale pe care compania este obligată să le achite pe parcursul derulării activității sale. [1] Toate aceste obligații (concretizate în impozite și taxe) se declară pe baza formularelor special concepute de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Cum pot să aflu informațiile complete privitoare la componența vectorului fiscal al companiei?
În manieră simplistă, vectorul fiscal poate fi obținut din Spațiul Public Virtual. De asemenea, Nexus oferă posibilitatea obținerii informațiilor legate de vectorul fiscal direct din cadrul aplicației contabile.
Există câteva repere de care să țin cont pentru a mă ghida în depunerea declarațiilor fiscale?
Da, sub o notă personală, identificăm 8 repere funcție de care se depun anumite tipuri de declarații fiscale de către o companie, acestea fiind cu titlu de exemplu, fără a limita o serie de alte circumstanțe care necesită depunerea declarațiilor.
-Companie fără activitate economică
-Companie neplătitoare de TVA
-Companie plătitoare de TVA
-Companie care deține salariați;
-Companie plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor;
-Companie plătitoare de impozit pe profit
-Companie neplătitoare de TVA care efectuează o tranzacție intracomunitară
-Companie plătitoare de TVA care efectuează o tranzacție intracomunitară
Fiecare conjunctură dintre cele expuse mai sus impune depunerea anumitor categorii de formulare prin care se declară obligațiile fiscale ale entității la care aceasta este supusă într-o anumită perioadă de raportare.
Pentru facilitarea asimilării de către antreprenori a tipului de declarații funcție de particularitățile vectorului fiscal, am recurs la prezentarea simplistă (pe baza unei singure caracteristici a vectorului) a categoriilor de formulare fiscale care trebuie întocmite și transmise către organele fiscale. Evident, practica de zi cu zi denotă complexitatea vectorului fiscal privitor la activitatea unei companii, astfel prin combinarea situațiilor descrise mai sus vei regăsi exact varianta care ți se potrivește. Câteva posibilități privind maniera concretă de mixare a acestora vei regăsi la finalul materialului.
Așadar, îți prezentăm mai jos ce declarații trebuie să depui dacă îndeplinești atributele fiscale prezentate distinct prin intermediul celor 8 repere concrete enumerate mai sus.
Companie fără activitate economică
Dacă luăm în considerare situația unui SRL, neînregistrat în scopuri de TVA, plătitor de impozit pe profit și care nu deține angajați, a cărui caracteristică principală este inactivitatea economică, atunci acesta este obligat la depunerea Declarației 100 cu impozitul pe profit declarat trimestrial (luna aprilie, iulie și octombrie) și a Declarației 101 pentru impozitul pe profit până în luna iunie a anului următor. De asemenea se vor depune și situațiile financiare anuale, aferente formularelor S1002-1003-1005. Foarte important de menționat este obligativitatea depunerii unei declarații de inactivitate (formularul S1046) în situația menținerii inactivității companiei pe parcursul exercițiului financiar, caz în care nu se menține obligativitatea depunerii situațiilor financiare anuale. [2]
Companie neplătitoare de TVA
Dacă discutăm despre o entitate neînregistrată în scopuri de TVA, nu se pune problema depunerii declarațiilor privitoare la taxa pe valoare adăugată (D300-Decontul de TVA). Totuși, în situația în care compania deține salariați și se încadrează la categoria plătitorilor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor/impozit pe profit se depune D100-Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat și D112 Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, în regim lunar sau trimestrial.
Companie plătitoare de TVA
Din statutul de companie plătitoare de TVA, se depun, lunar sau trimestrial, următoarele declarații fiscale: D300-Decont de taxă pe valoare adăugată și D394- Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul național.
Companie care deține salariați
Din postura unei entități cu personal angajat pe baza unui contract individual de muncă, declarația fiscală cu caracter obligatoriu care trebuie depusă este D112 Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
Companie plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor
În această situație trebuie să cunoști noile condiții pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor. Dacă toate acestea sunt îndeplinite cu rigurozitate, conform normelor în vigoare, ești obligat la depunerea declarației D100 Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat cu recurență trimestrială.
Companie plătitoare de impozit pe profit
Asemenea situației companiilor plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, este necesar sa te raliezi la normele legislative actuale privitor la condițiile de încadrare la categoria plătitorilor de impozit pe profit, acestea suferind o serie de modificări în ultima perioadă. În această postură, este necesar să depui D100 Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat cu recurență trimestrială, pentru trimestrul I, II și III. Deosebirea constă în faptul că pentru cel de-al IV-lea trimestru se depune D101 Declaraţie privind impozitul pe profit (cu caracter excepțional, pentru perioada 2021-2025, termenul de depunere a declarației și de plată a impozitului fiind prelungit până în luna iunie a anului următor).
Companie neplătitoare de TVA care efectuează o tranzacție intracomunitară
Dacă deții statutul de societate neplătitoare de TVA și efectuezi o tranzacție intracomunitară este necesar să ții cont de mai multe aspecte. Dacă efectuezi o achiziție intracomunitară de bunuri a căror valoare depășește 10 000 de euro, intervine obligația solicitării unui cod special de TVA. La prestarea unui serviciu intracomunitar se solicită automat codul special de TVA. Astfel, obligativitatea în direcția depunerii declarațiilor fiscale se conturează în jurul declarației D301- Decont special de taxa pe valoarea adăugată și D390-Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare. [3]
Companie plătitoare de TVA care efectuează o tranzacție intracomunitară
Dacă te afli în situația unei companii plătitoare de taxă pe valoare adăugată și efectuezi o tranzacție intracomunitară, trebuie să depui D300-Decontul de taxă pe valoare adăugată și D390 Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare.
Iată așadar cele 8 situații concrete care dau naștere la diverse obligații fiscale declarative. În practica financiar-contabilă, lucrurile sunt mult mai complexe, astfel o companie poate să mixeze o serie de situații particularizate prezentate mai sus. Exemple de mixare a acestora pot fi urmărite în cadrul tabelului de mai jos:
Situațiile expuse de către realitatea practică pot să îmbrace haina complexității, de aceea este important să cunoști atributele vectorului fiscal al companiei tale precum și toate modificările care survin în obligativitatea depunerii declarațiilor fiscale.
Vectorul fiscal este important atât pentru depunerea declarațiilor dar și pentru stabilirea relațiilor comerciale posibile cu partenerii.
In Nexus ERP vectorul fiscal atât pentru parteneri cât și pentru societatea curentă este interogat din baza de date ANAF. Astfel, vom evita relații comerciale cu firme ce nu mai au dreptul să desfășoare astfel de activități și vom fi siguri că declarațiile generate sunt conform cerințelor.
Pentru mai multe detalii despre cum sistemul Nexus ERP ne ajută să ne îndeplinim obligațiile fiscale ne puteți contacta aici
Referințe principale de informare
[1] M. B. Dolores, ‘Vector fiscal-ce este, care sunt formularele, cum și când se poate depune online’, AtelierContabilitate. Accessed: Jul. 03, 2024. [Online]. Available: https://ateliercontabilitate.ro/vector-fiscal-ce-este-care-sunt-formularele-cum-si-cand-se-poate-depune-online/.
[2] Rentrop&Straton, ‘Declarațiile unei firme fără activitate - Documente’, Portal Contabilitate. Accessed: Jul. 05, 2024. [Online]. Available: https://www.portalcontabilitate.ro/declaratiile-unei-firme-fara-activitate-167225.htm.
[3] B. Meze, ‘Tratament achiziție intracomunitară de servicii: neplătitor de TVA în RO și plătitor de TVA’, Universul Fiscal. Accessed: Jul. 06, 2024. [Online]. Available: https://universulfiscal.ro/subiect/tratament-achizitie-intracomunitara-de-servicii-neplatitor-de-tva-in-ro-si-platitor-de-tva/.