| ERP | 18340
Conform OUG 153/2020 au intrat în vigoare o serie de facilități fiscale pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, impozit pe veniturile microîntreprinderilor și impozit specific specific unor activități (conform Legii nr. 170/2016). Astfel aceștia beneficiază de reducerea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderii/impozitului specific după cum urmează:
1) 2% dacă se îndeplinesc simultan două condiții:
- capitalul propriu contabil conform situațiilor financiare anuale este pozitiv,
- capitalul propriu contabil este cel puțin jumătate din capitalul social subscris (pentru contribuabilii care au obligația constituirii capitalului social).
2) între 5% și 10%, în funcție de creșterea anuală, dacă capitalul propriu ajustat al anului pentru care se datorează impozit înregistrează creștere anuală față de capitalul propriu ajustat al anului precedent și capitalul propriu contabil este pozitiv (conform punctului anterior).
până la 5% inclusiv | |
Peste 5% și până la 10% inclusiv | |
Peste 10% și până la 15% inclusiv | |
Peste 15% și până la 20% inclusiv | |
Peste 20% și până la 25% inclusiv | |
Peste 25% |
3) 3% dacă capitalul propriu ajustat al anului pentru care se datorează impozitul (începând cu anul 2022) înregistrează creștere minimă față de capitalul propriu ajustat al anului 2020, conform tabelului:
În cazul în care sunt aplicabile două sau trei din reducerile prevăzute la cele trei puncte enumerate mai sus, pentru determinarea valorii reducerii, procentele corespunzătoare acestora se adună, iar valoarea rezultată se aplică asupra impozitului anual.
Capitalul propriu contabil cuprinde: capitalul social subscris (sold cont 1011 + sold cont 1012), patrimoniul regiei (sold cont 1015), patrimoniul institutelor naționale de cercetare-dezvoltare (cont 1018), alte elemente de capitaluri proprii (sold cont 1031), primele de capital (sold cont 104), rezerve din reevaluare (sold cont 105), diversele rezerve legale, statutare sau contractuale (sold cont 106), rezultatul net reportat (sold cont 117) și rezultatul anului curent (sold cont 121). În cazul în care s-au repartizat sume la rezerve legale din profitul financiar curent, soldul debitor al contului 129 se va scădea din totalul elementelor enumerate mai sus, în vederea determinării capitalului propriu.
Capitalul propriu ajustat cuprinde: capitalul social subscris și vărsat (sold cont 1012), primele de capital (sold cont 104), rezervele legale, statutare sau contractuale (sold cont 106), patrimoniul regiei (sold cont 1015), patrimoniul public (sold cont 1016), patrimoniul privat (sold cont 1017), patrimoniul institutelor naționale de cercetare-dezvoltare (cont 1018), rezultatul net reportat -sold creditor (sold creditor cont 117).
Elementele luate în calcul pentru determinarea capitalului propriu și a capitalului propriu ajustat sunt cele prezentate în situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale.
Creșterea anuală a capitalului propriu ajustat în anul pentru care datorează impozitul față de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul precedent, pentru aplicarea reducerii de la punctul 2) se determină potrivit următoarei formule:
CCPA an curent/an precedent = (CPA an curent - CPA an precedent)/ CPA an precedent x 100 |
Creșterea anuală a capitalului propriu ajustat în anul pentru care datorează impozitul față de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul 2020, pentru aplicarea reducerii de la punctul 3) se determină potrivit următoarei formule:
CCPA an curent/an 2020 = (CPA an curent - CPA an 2020)/ CPA an 2020 x 100 |
CCPA - creșterea anuală a capitalului propriu ajustat
CPA - capitalul propriu ajustat.
Pentru a veni în sprijinul clienților Nexus am făcut modificările necesare în modulele din program care ajută utilizatorul la calculul impozitului pe profit și al impozitului pe venit, respectiv în modulele: Declarația 101 și Formular impozit venit microîntreprinderi.