Deductibilitate cheltuieli limitate vehicule folosite și în scop personal
| ERP
| 26198
Cheltuielile cu deductibilitate limitată dau destule bătăi de cap, atât pentru cei ce trebuie să calculeze impozitul pe profit, cât și pentru cei care verifică calculul acestuia :)
Știm că există conform Codului Fiscal actual (art 25 aliniat 3) o serie de cheltuieli cu deductibilitate limitată. Astfel, aici intră:
cheltuielile de protocol în limita unei cote de 2% aplicată asupra profitului contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit și cheltuielile de protocol;
cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului;
cheltuielile reprezentând tichetele de masă și vouchere de vacanță acordate de angajatori, potrivit legii;
scăzămintele, perisabilitățile, pierderile rezultate din manipulare/depozitare, potrivit legii;
pierderile tehnologice care sunt cuprinse în norma de consum proprie necesară pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu;
cheltuielile reprezentând cantitățile de energie electrică consumate la nivelul normei proprii de consum tehnologic sau, în lipsa acesteia, la nivelul normei aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, care include și consumul propriu comercial, pentru contribuabilii din domeniul distribuției energiei electrice;
cheltuielile cu provizioane/ajustări pentru depreciere și rezerve, în limita prevăzută la art. 26;
cheltuielile cu dobânzile și alte costuri echivalente dobânzii din punct de vedere economic, potrivit art. 40 al. 2
amortizarea, în limita prevăzută la art. 28
cheltuielile pentru funcționarea, întreținerea și repararea locuințelor de serviciu, deductibile în limita corespunzătoare suprafețelor construite prevăzute de Legea locuinței nr. 114/1996 republicata;
cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu aflat în locuința proprietate personală a unei persoane fizice, folosită și în scop personal, deductibile în limita corespunzătoare suprafețelor puse la dispoziția societății în baza contractelor încheiate între părți, în acest scop;
50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice;
cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcții de conducere și de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit lit. l) la un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuții.
Ne vom axa în acest articol pe cheltuielile aferente vehiculelor ce nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice. Cu alte cuvinte, se încadrează aici autoturismele care se folosesc ȘI în scopul personal al salariatului.
Astfel, aceste cheltuieli sunt deductibile în cota de 50%, însă doar pentru vehiculele motorizate cu o masă maximă autorizată de până în 3500 kg și care au până în 9 scaune pentru pasageri, inclusiv scaunul șoferului.
În cadrul acestor cheltuieli intră toate cheltuielile directe legate de autoturism, precum: combustibilul, cheltuieli cu întreținerea și funcționarea mașinii.
De asemenea, sunt incluse aici cele înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, precum: impozite locale, asigurararea de răspundere civilă auto (RCA-ul), inspecțiile tehnice periodice (ITP-ul), rovinieta, dobânzile, comisioanele, diferențele de curs valutar, partea nedeductibilă din TVA.
Vom exemplifica mai jos modul de calcul al cheltuielii deductibile / nedeductibile și al TVA-ului dedus pentru o factură de combustibil, aferentă unui autovehicul ce NU este folosit în mod exclusiv în scop economic.
Astfel, valoare document fără TVA = 1000 lei, TVA=19%.
Vom avea ca și note contabile aferente documentului operat următoarele înregistrări:
6022.02 = 401 1000 lei
4426 = 401 190 lei
6022.02 = 4426 95 lei
Având în vedere că deductibilitatea cheltuielilor este folosită în calculul impozitului pe profit trimestrial și nu este nevoie de evidențierea cheltuielilor deductibile/nedeductibile decât la final de trimestru, notele contabile create sunt conforme cu analiticele create în planul de conturi pentru sinteticul contului 6022. Astfel, există analiticul 6022.01 (Cheltuieli combustibil cu deducere 100%) și 6022.02 (Cheltuieli combustibil cu deducere 50%).
Aplicatia Nexus ERP întocmește automat Declarația 101 (calculul impozit profit trimestrial) prin intermediul formulelor customizate la nivel de fiecare rând al declarației. Astfel, pe linia Alte cheltuieli nedeductibile, vom seta o formulă care să calculeze ca rezultat jumătate din Rulajele Debitoare ale contului 6022.02 (și a altor conturi aflate în aceeasi situație de deductibilitate limitată, de ex 6024.02).
Astfel, formula va trebui să fie scrisă în forma: ROUND(dbo.maxim(0,+DCUM624.02+DCUM6022.02)*0,50,0)
La final, vom avea urmatoarele sume:
cheltuială deductibilă în valoare de 547.50 lei, formată din (500 lei reprezentând jumătate din cheltuiala de bază + 47.50 lei reprezentând jumătate din valoarea TVA-ului limitat)
cheltuială nedeductibilă în valoare de 547.50 lei, formată din (500 lei reprezentând jumătate din cheltuiala de baza + 47.50 lei reprezentând jumătate din valoarea TVA-ului limitat)
TVA deductibil in Decont TVA: 95 lei (190 - 95).
Prin acest mod de operare, rezolvăm:
1. Atât problema deductibilității cheltuielii limitate, întrucât:
prin notele contabile de pe document, rulajul debitor de 1095 lei aferent contului 6022.02 va fi dus complet la Cheltuieli de exploatare (cu toate cheltuielile firmei)
pe de altă parte, conform formulei setate pe rândul Alte cheltuieli nedeductibile (din D101), jumătate din acest rulaj va fi scăzut și tratat precum cheltuială nedeductibilă (547,50 lei). Astfel, cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit este diferența dintre cele două, adica 547,50 lei.
2. TVA-ul limitat aferent acestei achiziții, întrucât se limitează la 50% și valoarea TVA-ului deductibil (se setează pe linia produsului din factura operată Nivel deductibilitate = 50%). Astfel, această sumă în valoare de 95 lei (cazul nostru) va fi dus în D300 la Rd32 (SUB-TOTAL Taxă dedusă cf art 297 si 298 SAU Art 300 și art 298 din Codul Fiscal și compensație în cotă forfetară).
Observăm astfel o automatizare a notelor contabile generate cu ajutorul aplicației Nexus ERP, ce prezintă o monografie contabilă ușor customizabilă, pliându-se astfel pe orice tip de activitate economică.