| Legislatie fiscala | 2281
Ce este e-TVA și integrarea acestuia în Nexus ERP
E-Tva este un mecanism introdus de ANAF prin care se dorește combaterea evaziunii fiscale.
Concret, prin acest mecanism ANAF va compara informațiile transmise de contribuabili prin decontul de TVA (declarația D300) cu informațiile transmise de contribuabili prin alte mijloace cum ar fi: sistemul e-Factura, sistemul de transmitere al informațiilor din casele de marcat fiscale, declarația D394.
In urma comparării acestor informații, contribuabilii vor primi in SPV: decontul pre-completat, o arhiva cu detalii privind proveniența sumelor din decontul pre-completat și o eventuală notificare de conformare în cazul în care se vor constata diferențe semnificative între decontul pre-completat si declarația D300.
Contribuabilii vor analiza informațiile primite și vor formula un răspuns privind diferențele semnalate, răspuns ce va fi trimis autorității fiscale, prin SPV , prin formularul de contact.
Cadrul legal are reglementează sistemul e-TVA este dat de următoarele acte normative:
• OUG nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare a reglementat și Sistemul informatic național RO e-TVA;
• Prin OUG nr. 70/2024 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului pre-completat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, precum și alte măsuri fiscale s-a aprobat implementarea și utilizarea decontului pre-completat RO e-TVA;
• Prin OUG nr. 87/2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e-Factura, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare au fost adoptate modificări privind implementarea și utilizarea decontului pre-completat RO e-TVA.
• Prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul și conținutul formularului Decont pre-completat RO e-TVA.
Decontul pre-completat RO e-TVA se implementează cu data de 1 august 2024 pentru operațiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
Decontul pre-completat RO e-TVA se transmite de către ANAF, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, prin mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată. Decontul pre-completat RO e-TVA nu constituie titlu de creanță în sensul Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Decontul pre-completat conține date și informații privind operațiunile economice declarate de către persoanele impozabile și transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
În situația în care nu sunt identificate date și informații pentru pre-completarea tuturor rubricilor din decontul pre-completat RO e-TVA sau acestea rezultă din operațiuni pentru care nu există obligativitatea transmiterii de informații către Agenția Națională de Administrare Fiscală, aceste rubrici rămân necompletate.
În situația în care Agenția Națională de Administrare Fiscală identifică diferențe semnificative între valorile pre-completate prin intermediul decontului pre-completat RO e-TVA (P300ETVA) și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată (D300), aceasta notifică persoana impozabilă prin mijloace electronice.
Prin diferențe semnificative se înțeleg valorile care depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul pre-completat RO e-TVA.
Identificarea diferențelor semnificative de către ANAF se realizează pe baza sumelor înscrise în coloana TVA din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă (D300) și decontul pre-completat (P300ETVA). În situația în care nu există obligația completării taxei pe valoarea adăugată din decontul de taxă pe valoarea adăugată, verificările se realizează prin compararea sumelor înscrise în coloana Valoare.
După identificarea diferențelor semnificative, ANAF transmite, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată, prin intermediul formularului electronic Notificarea de conformare RO e-TVA , o notificare de conformare conform art. 121^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Prevederile referitoare la obligația persoanei impozabile de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin Notificarea de conformare RO e-TVA intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025, respectiv începând cu data de 1 august 2025 pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare conform art. 282 alin. (3)-(8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
După primirea decontului pre-completat RO e-TVA, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA verifică datele şi informaţiile pre-completate în concordanţă cu operaţiunile impozabile realizate şi starea de fapt fiscală.
Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA trebuie:
• să verifice datele şi informaţiile din decontul precompletat RO e-TVA transmis prin mijloace electronice;
• să sesizeze orice erori tehnice care rezultă din implementarea decontului precompletat RO e-TVA.
Am modificat aplicația Nexus ERP (v.24.12.) astfel încat la descărcarea mesajelor SPV din modulul Dosare contabile, să fie descărcate și mesajele aferente e-TVA ( P300 ETVA și P300 ETVA - detalii).
Mesajul de tipul P300 ETVA - detalii va avea asociat mai multe atașamente. Acestea se vor putea deschise fie prin intermediul itemului Deschid PDF disponibil la click dreapta pe înregistrare, fie direct de pe butonul cu arhiva.
Odată cu descărcarea mesajului de tipul "P300 ETVA - detalii", utilizatorul va fi întrebat dacă dorește și descărcarea detaliilor atașate (decontul și detaliile în format json). În cazul în care acesta confirma și se reușeste descărcarea cu succes, acestea vor fi atașate la decontul de T.V.A. aferent lunii la care face referire mesajul SPV.
Detaliile privind decontul de TVA pot fi descărcate și ulterior, din modulul Decontul de T.V.A., din fereastra de editare a decontului. Se poate utiliza fie certificatul fizic calificat, fie tokenul oAuth obținut pentru utilizatorul curent sau cel setat pe dosarul contabil pentru e-Factura.
Odată cu aceste modificari au fost adăugate și câmpurile Valoare RO e-TVA și TVA RO e-TVA în gridul cu liniile decontului. Aici vor fi preluate informațiile din fișierul de e-TVA descărcat din SPV.
De asemenea, în secțiunea de rapoarte a modulului "Decontul de T.V.A." a fost adăugate o serie de rapoarte prin care se pot verifica comparativ informatiile din eTVA cu cele din Nexus:
1. Raport verificare e-TVA - Facturi
2. Raport verificare e-TVA - AMEF
3. Raport verificare e-TVA - Exporturi
4. Raport verificare e-TVA - Importuri
Soluții prin care crești motivația și implicarea echipei tale
Într-un mediu de afaceri dinamic și competitiv, fidelitatea și implicarea echipei sunt factori esențiali pentru a te [...]
Citește mai mult| Salarizare
Importanța diversificării canalelor de vânzare
Diversificarea canalelor de vânzare reprezintă o strategie de bază pentru companiile moderne, care doresc să se adapteze [...]
Citește mai mult| Digitalizare
Programează o prezentare cu un consultant Nexus Media